0266 714 50 50

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Tütün kullanımı, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişi ölmektedir. Ülkemizde bu sayı yılda 100 bin kişidir ve tüm ölümlerin %23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1.2 milyar kişi tütün kullanmaktadır (her üç erişkinden biri), ülkemizde ise 15 yaş üzeri 16 milyon kişi tütün kullanmaktadır.
Tütün bağımlılığı nedir?
Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla zararlı kimyasal madde bulunmakta olup, esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir. Bu maddeleri içeren tütün ve tütün ürünlerinin bir nefes çekilmesiyle zararlı maddeler dolaşıma karışır ve zaman içinde sağlık sorunları başlar.
Sigaranın yol açtığı başlıca sağlık sorunları aşağıda sıralanmaktadır:
Kalp ve damar hastalıkları
Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç
Midede gastrit, ülser ve mide kanseri
Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri
Ağız kokusu ve dişlerde sararma
Gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesine yol açar.

 Pasif İçicilik
Pasif içici, sigara kullanmayan ama sigara dumanına maruz kalan kişidir. Tütün dumanına maruz kalmak kanser, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar. Tütün dumanına sadece 30 dakika bile maruz kalmak, uzun süreli sigara kullanıcılarında beliren fiziksel etkiler gibi etki göstermektedir.

Sigarayı Bırakmak Mümkün!
Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli unsur, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konuda sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Hekim tarafından reçete edilen ilaçlar, ücretsiz ilaç dağıtım merkezlerinden verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar edilmemelidir. 
Bu kapsamda vatandaşlarımızın aşağıdaki sigara bırakma polikliniklerine başvurmaları halinde sigara bırakma ilaçlarından ve nikotin bantlarından ücretsiz yararlanabileceklerdir.
•Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi,
•Balıkesir Devlet Hastanesi,
•Balıkesir Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi,
•Bandırma Devlet Hastanesi,
•Burhaniye Devlet Hastanesi, 
•Edremit Devlet Hastanesi 
•Gönen Devlet Hastanesi,
•Balıkesir Altıeylül 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi,
•Balıkesir Altıeylül 2 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi,
•Balıkesir Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü,
•Balıkesir Bigadiç Sağlıklı Hayat Merkezi,
•Balıkesir Edremit İlçe Sağlık Müdürlüğü

Ayrıca, Bakanlığımızın “Alo 171 Sigara Bırakma Hattı”  aranarak destek alınabilmektedir.           

         “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü”nün sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için bir başlangıç olmasını dileyor, sizleri sigarayı bırakmaya davet ediyoruz. DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM temennisi ile sigarasız sağlıklı günler diliyoruz.

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.