0266 714 50 50

3-9 EYLÜL HALK SAĞLIĞI HAFTASI

Ülkemizde 2001 yılından başlayarak, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmasındaki amaç halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine ve bu alanda yapılan çalışmalara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmaktır.

Halk sağlığı hastalıkları önlemeyi, yaşamı uzatmayı ve sağlığı geliştirmeyi amaç edinmiştir
Halk sağlığı, organize edilmiş çalışmalarla, çevre sağlık koşullarını düzelterek, bireylere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve tedavisini sağlayarak, her bireyin sağlığını sürdürecek bir yaşam düzeyini sağlayacak biçimde yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığı ile çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan bir bilim ve sa­nattır. Halk sağlığı hastalıkları önlemeyi, yaşamı uzatmayı ve sağlığı geliştirmeyi amaç edinmiştir.

Hastalıklarla ilgili her türlü sağlık eğitimi, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamındadır
Halk sağlığı tanımında vurgulanan hastalıkların önlenmesi, yaşamın uzatılması ve sağlığın geliştirilmesi ancak koruyucu sağlık hizmetlerinin toplum içerisinde yaygınlaştırılmasıyla mümkündür. Risk gruplarının izlemleri, aşılamalar, kanser ve diğer kronik hastalıkların taramaları, HIV/AIDS, viral hepatitler gibi bulaşıcı hastalık taramaları, sağlıklı olma ve hastalıklarla ilgili her türlü sağlık eğitimi koruyucu sağlık hizmetleri kapsamındadır.

COVID 19 pandemisi sırasında halk sağlığının ve hastalıklardan korunmanın önemi bir kere daha anlaşılmış, korunmada aşılar, el yıkama ve maske kullanımı gibi uygulamalar ön plana çıkmıştır. T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye için 2022 yılı Halk Sağlığı Haftası temasını ‘Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemler’ olarak belirlemiştir.

Kronik hastalıkların ve sonuçlarının azaltılması önemli bir halk sağlığı hedefidir
Tüm dünyada en sık görülen, en çok ölüme ve engelliliğe neden olan kronik hastalıkların ve sonuçlarının azaltılması önemli bir halk sağlığı hedefidir. Toplumun bilgilendirilmesi, sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi ve bunun için çok sektörlü yaklaşımın geliştirilmesi gereklidir. Toplumdaki bireyler sağlık kuruluşlarında hipertansiyon, diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser açısından değerlendirilmeli, taramalarını ve izlemlerini yaptırmalıdır. Pandemi koşulları kronik hastalıklara yönelik hizmetler ve başvurular yanı sıra, çeşitli kısıtlamalar nedeniyle davranışsal faktörleri de olumsuz etkilemiştir.  Bu dönemde ortaya çıkan ve çıkacak olan olumsuzlukların giderilmesi gerekir.  2022 yılı Halk Sağlığı Haftası teması olan kronik hastalıklarda tarama ve izlemler bu nedenle de değer taşımakta olup konuyla ilgili toplum farkındalığı sağlanmalıdır.

Prof. Dr. Meltem ÇÖL
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.