0266 714 50 50

1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI ETKİNLİKLERİ

1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI ETKİNLİKLERİ

Güncellenme Tarihi 10 Ekim 2022

 

 

1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI ETKİNLİKLERİ
Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve kanserler arasında en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır .Meme kanseri risk faktörleri arasında ;
• 40 yaş ve üzerinde kadın olmak
• Ailede meme kanseri öyküsünün olması
• Hareketsiz bir yaşam sürmek
• Obezite
• Sigara içmek ve alkol kullanmak
• Hiç doğum yapmamış olmak
• Otuz beş yaşından sonra anne olmak
• Hiç bebek emzirmemiş olmak
• Menopoz sonrası iki yıldan uzun süreyle, hormon ilacı kullanmak yer almaktadır.
Kanserle mücadelede en etkili yollardan birisi, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve diğeri de hastalığın erken teşhis edilmesidir. Hastalığın erken teşhisi amacıyla toplum tabanlı kanser tarama programları yapılmaktadır. Tarama programı uygulanacak olan kanserlerde, erken evrede tanı sağlanarak bu kanserlere bağlı morbidite ve mortalite oranları düşürülecek ve erken tanı-tedavi sayesinde sağlık harcamaları azaltılacaktır.
İlimizde toplum tabanlı kanser taramalarını yürütmek üzere Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş ve bu merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimiz ile birlikte Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlık Hayat Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi Eğitimi) ve ücretsiz broşür dağıtımı da yapılmaktadır.
Halkımızın kanser konusunda farkındalığının sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla ülkemizde her yıl Ekim ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı “olarak belirlenmiştir.
 
Kaynak:

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.