0266 714 50 50

Haziran- Lipödem Farkındalık Ayı

KISIR DÖNGÜ: KONTROLSÜZ BİRİKEN YAĞLAR, DOLAŞIMIN YAVAŞLAMASINA VE DAHA FAZLA YAĞ BİRİKMESİNE NEDEN OLUYOR…

Lipödem Hakkında 10 Gerçek

Aynı zamanda “painful fat syndrome” veya “ağrılı yağ sendromu” olarak tanımlanan bu hastalık, genellikle bacaklarda, kalçalarda, kalçalarda, basenlerde veya uyluklarda yoğunlaşan ve bazı kadınların kol bölgesinde de görülen anormal bir yağ hücresi birikimidir.

Özellikle belden aşağı kısımda yoğunlaşan, düzenli egzersiz ve diyete rağmen erimeyen orantısız yağlanma ile karakterizedir.

Lipödem Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lipödem Aşırı Kilo Almakla İlgili Değildir

Yukarıda belirtildiği gibi, Lipödem kadınlar için kronik bir durumdur. Erkeklerde de görülebilmesine karşın Lipödem daha çok kadınları etkiler. Lipödem bazen aşırı kilolu veya obez kadınlarla ilişkilendirilebilirken, kilo bu durumda tek faktör değildir. Aslında fazla kilolu olmayan ve sağlıklı bir yaşam tarzı olan birçok kadın yine de Lipödem’e yakalanabilir. Lipödem her vücut tipinde ve boyutta kadınlarda görülmüştür. Zayıf olan kadınlarda bile görülmüştür, bu nedenle lipödemin yalnızca aşırı kilolu veya obez kadınları etkilediği doğru değildir.

Lipödem Hastalığında Sorun Su Çeken Yağ Hücreleridir

Lipödem, belirli bir bölgeyi seçen anormal yağ hücreleri ile alakalıdır. “Ödem ile yağ” olarak tanımlayabileceğimiz, çok miktarda sıvının eşlik ettiği anormal yağ hücreleri olarak tanımlanabilir. Bu nedenle Lipödem rahatsızlığı olan kadınların vücutlarında aşırı ödem ve anormal yapıdaki yağ hücreleri vardır. Lipödem genellikle yanlış tanı alır, çünkü sağlıksız bir beslenme tarzı veya kilo sorunu eklenince bu anormal yağ birikiminden sorumlu olarak aşırı kilolar suçlanır. Ancak lipödem bundan daha fazlasıdır.

Lipödem Bir Hastalıktır, Bir Tercih Değildir

Lipödem hastalığından muzdarip kadınlar genellikle diyetine dikkat etmeyip, az egzersiz yapmak ile suçlanırlar. Çevrelerinde daha fazla yemek yiyen ve egzersiz yapmamasına rağmen kilo almayan kadınlar ile kıyaslayınca “bu bir kader” diye düşünürler. Aslında Lipödem bir hastalıktır. Lipödem hastası bir kadın ne kadar egzersiz yaparsa yapsın veya sağlıklı yemeye çalışırsa çalışsın yağ hücreleri yanıt vermez, bu nedenle beden boyutunda artış ve orantısızlık kaçınılmazdır (Elbette bu tanıyı alıp tedaviye başlayana kadar).

Lipödem Her İki Bacağı da Tutar

Lipödem hakkında unutulmaması gereken bir konu her iki bacağı da simetrik olarak etkiler. Belden aşağı kısımda anormal yağ ve ödem birikimi simetriktir, bu nedenle lipödemi olanlar aynı sorunu her iki kalçada, her iki baldırda, her iki kolda vs. yaşar.

Lipödem Genetik Bir Durumdur

Lipödem ile ilgili çeşitli araştırmalar, bunun genetik bir bozukluk olduğunu göstermiştir. Bir kadının soyu, eğer Lipödemden muzdaripse yani annesinde veya büyükannelerinde mevcut ise kendisi de risk altındadır. Erkekler de taşıyıcı olabilir, bu nedenle babalar kızlarına Lipödem hastalığını miras bırakabilir.

Hormonlar, Lipödem Başlangıcında Etkilidir

Hormonlar Lipödem başlangıcında etkili bir itici güç olduğu bilinmektedir. Bu hastalığı genetik miras olarak taşıyan kadınlarda, genellikle ergenlik döneminde, hamilelikten sonra veya menopoz döneminde hastalığın başlangıç yaptığı görülmüştür. Bu nedenle hormonal değişimler lipödem hastalığının alevlenmesine neden olabilir. Hormonlarda ani artışa neden olan yoğun stres dönemleri veya travmatik bir olay yaşayan kadınlarda Lipödem başlangıcı görülmüştür.

Lipödem İlerleyici Bir Hastalıktır

Lipödem ilerleyici bir hastalıktır. İlerlemesi genellikle yavaştır, ancak zamanla tedavi edilmezse hareket kısıtlılığı ve ağrı gibi semptomlarda artış görülebilir. Lipödem hızla 4. Evreye ilerleyebilir ve daha sonra Lenfödem’e (Lipo-lenfödeme) dönüşebilir.

Lipödem Evreleri

Lipödem Evre 1: Bu evrede mümkünse erken müdahale önemlidir. Evre 1 Lipödem’de cilt henüz hastalıktan etkilenmemiştir, deri elastikiyetini kaybetmemiştir. Lipödem Evre 1 de, orantısız bir alt ekstremite gözlenir. Gövdeden daha kalın kalça ve bacaklar sebebi ile “armut biçimli” vücut görüntüsü ortaya çıkar. Evre 1 Lipödem’de geçici rahatlama için kompresyon çorapları veya bası giysiler giyilebilir.

Lipödem Evre 2: Bu evrede Lipödemden etkilenen cilt belirtilerini kendini gösterir. Evre 2 Lipödem çoğu zaman selülit ile karıştırılır, ancak Lipödemde cilt belirtileri selülitten farklı görülür. Lipödem Evre 2 de vücut yağları parçalamayı durdurur aynı zamanda vücudun bu bölgelerinde aşırı miktarda lenfatik sıvı üretilir. Bu evre lipödemde, “lipödem çorapları” ve “lipödem korseleri” etkilidir.

Lipödem Evre 3: Lipödemin bu aşamasında nodüler ve yumrular şeklinde yağ birikimi alanlarında dokunma ile hassasiyet mevcuttur. Evre 3 Lipödem’ de ağrı ve gittikçe ağırlaşan dokularda cilt ve eklemlerde ödem sıkça görülür. Lipödem Evre 3 de ödem veya ağrıyı hafifletmek için kullanılan kompresyon giysilerinin ve diğer tekniklerin artık etkili olmadığını görülür.

Lipödem Evre 4: Lipödem bu aşaması, tedavi edilmezse yaşam kalitesini azaltan sonuçlar yaratır. Evre 4 Lipödem bcakta geçmeyen ödem (basınca iz bırakan) ve etkilenen bölgelerde çok sert, deforme ve kalındır cilt ile karakterizedir. İleri evre Lipödem hareket kısıtlılığı ve ciddi sağlık problemleri ile beraberdir. Tedavi edilmezse bu aşamadaki Lipödem, Lenfödem’e dönüşebilir.

Lipödem Lenfödeme İlerleyebilir!

Lipödem ileri safhalarında lenfatik kanalların tıkanmasına bağlı oluşan Lenfödem dönüşümü gözlenebilir. Lenfödem ilerleyen safhalarında kan damarlarının tıkanmasına bağlı deri beslenmesi bozuklukları ve deri enfeksiyonları gelişebilir. Lenfödem insan yaşam kalitesini ciddi bir şekilde azaltan ve hayati tehlikeler yaratabilen ciddi bir tıbbi problemdir.

Umutsuzluğa Kapılmayın

Lipödem ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konu yalnız olmadığınız ve her zaman umut olduğudur. Birçok kadın Lipödemin bir hastalık olduğunu bilmeden kilo verme savaşı içerisinde kendisini çaresiz ve umutsuz hisseder. Lipödemde yeni tedavi seçenekleri, yöntemleri ve tekniklerleri bu durumu yönetmenize ve yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir. Lipödem özellikle erken teşhis edildiğinde yönetilebilir bir süreçtir.

 

Lipödem, kadınlarda selülit veya kilo sorunu olarak karıştırılmaması gereken bir durumdur. Öyle ki Lipödem ABD’nin yaklaşık %11’ini etkileyen bir durumdur. Toplam 17 milyon kadın ABD’de farklı evrelerde Lipödemden muzdariptir.

Lipödem’in erken evrelerinde vücudun üst tarafının çok ince olabildiğini belirten Doç. Dr. Yener Demirtaş, üst kısmın ince olmasına rağmen yağların bel ile ayak bileği arasındaki bölgede kontrolsüzce biriktiğini vurguluyor. Doç. Dr. Demirtaş; “kilo aldıkça kalça, uyluk ve bacak daha çok şişer. Ancak kilo vermeyle bu bölgelerdeki yağlanma azalmaz ve kilo kaybı vücudun üst kısmından olur. Bacağın alt kısmında biriken yağ dokusu ayak bileğinden ayağa sarkan halka şeklinde bir şişliğe sebep olabilir. Bacaklarda öğleden sonraları artan şişlik gece uykuda azalalabilir. Özellikle bacaklarda belirgin bir ağrı ve kolay morarma söz konusudur” diyor.

“Erken evrelerde, yağ birikintilerinin sebep olduğu küçük nodüller oluşur. İleri evrelerde, bu yağ birikintileri büyüyerek lobüllere, yani deriden yanlara sarkan büyük yağlı dokulara dönüşür. Lipödem’de biriken yağlar, dolaşımı daha da yavaşlatarak daha fazla yağ birikmesine sebep olan bir kısır döngüye yol açarlar. Yanı sıra, Lipödem hastalarında adet dönemlerinde memelerde ağrı da sık görülen bir durumdur.”

“ERGENLİK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAR, ORTA YAŞLARDA İSE KENDİNİ GÖSTERİR”

“Lipödem genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar ve kadın zayıf ve aktif olduğu sürece fazla ilerleme göstermez. Fakat orta yaşlarda, özellikle de hasta kilo almaya başladıktan sonra durum kötüleşir; hasta spor hatta yürüyüş yapamaz, normal kıyafetlerini giyemez, sürekli kendini yorgun hisseder, merdiven çıkamayacak hale gelebilir. Bir ileri evre lipo-lenfödem dediğimiz bir durumdur ve lipödeme lenfödemin eklendiği bir tablodur, tedavisi de daha zordur. Bu yüzden lipödemin tedavisine mümkün olan en kısa zamanda başlanması son derece hayatidir.”

Lipödem’de diyet ve sporun tek başına çözüm olmadığını belirten Doç. Dr. Yener Demirtaş; “hastalara genellikle şişman oldukları ve kilo vermeleri gerektiği söylenir fakat Lipödem’in sebep olduğu yağlanmada diyetle belirgin azalma sağlanamaz. Aşırı yemenin sebep olduğu obezite uygun bir diyete cevap verir ancak Lipödem vermez. Hastalar ne kadar diyet yaparlarsa yapsınlar şikâyetlerinde belirgin bir azalma söz konusu değildir. Dolayısı ile kişinin kendini tanıması, gerekli durumda doğru uzmana başvurması son derece önemlidir.

“LİPÖDEM’DE İLAÇ TEDAVİSİ MÜMKÜN DEĞİL”

“Bugün için Lipödem’in ilaçla tedavisi mümkün değildir. Ancak hastalığın hormonal bir bozukluktan kaynaklandığı tespit edilirse, bu bozukluğun ilaçla tedavisi mümkün olabilir. Farklı hastalıklara uygulanan fizik tedavi yöntemleri, bandajlar ve bası giysileri lipödem’de etkili değildir. Kompresyon tedavisi ise daha fazla yağ birikmesini engellemek için etkili bir yöntem olabilir, ancak ne yazık ki hastaların çoğu baskının tetiklediği ağrıyı tolere edemezler. Lipödem’in modern tedavisinde fazla kilolardan kurtulmak için az yağlı, az tuzlu ve az kalorili diyetle birlikte, lenf damarlarının korunduğu, lipödem’e özel uygulanan bir teknikle ‘lenf koruyucu VASER liposuction’ kullanılır.”

 

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, halk arasında genellikle estetik bir girişim olarak bilinen ‘liposuction’ın, uygun formatta lipödem tedavisinde de kullanıldığını belirtiyor; “bu amaçla uygulanacak ‘liposuction’, estetik amaçlı ‘liposuction’dan farklı olup lipödem konusunda deneyimli merkezlerde ve deneyimli plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Çünkü Lipödem tedavisi için yapılacak girişimde, büyük miktarlarda yağ alımı gereklidir ve hastaların olası komplikasyonlardan korunması için bir takım ekstra hazırlıklar gerektirir. Tedavide özel ‘liposuction’ kanüllerinin kullanılması söz konusudur. Ayrıca lenf koruyucu VASER ile yapilmadığında ‘liposuction’, lenf damarlarına zarar verebilir ve Lipödem’in, daha tehlikeli bir hal almasına neden olabilir.”

Lenf koruyucu VASER Liposuction’ın en önemli farklarından biri ise ameliyat sonrası kanama ve morluk gibi şikayetleri azaltmak için estetik liposuctionda kullanılan sıradan koseler yerine, ‘kişiye özel korseler’ kullanılmasıdır. Bu amaçla girişim öncesi belden bileğe kadar hastanın detaylı ölçüsü alınır, hangi bölgenin kaç cm inceltileceği hesaplanır ve hastaya üzerinde kendi isminin yazdığı bir korse üretilir.

Kaynaklar:

https://www.lipodem.com/lipodem

https://www.tarikcavusoglu.com/blog/lipodem-hakkinda-10-gercek

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.