0266 714 50 50

YENİ KORONAVİRÜS (2019-NCOV)

Uluslararası Sağlık Tüzüğü( UST2005) kapsamında Yeni Koronavirüs Acil Durum Komitesi (2019-nCoV) 30.01.2020 de yaptığı toplantıda salgının, uluslararası endişelere neden olan bir halk sağlığı acil durumu yarattığını kabul etmesi sonucu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili “Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu” ilan edildiğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü, Çin’in Hubei Eyaleti, Vuhan şehrindeki çeşitli zatürre vakalarına karşı 31 Aralık 2019’da uyarıldı. Bu virüsün bilinen hiçbir virüsle eşleşmemesi endişeleri artırdı, çünkü virüs yeni olduğunda insanları nasıl etkileyeceği bilinmemektedir.

Bir hafta sonra, 7 Ocak’ta, Çinli yetkililer yeni bir virüs tespit ettiklerini doğruladılar. Bu yeni virüs, soğuk algınlığı, SARS (Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği) ve MERS gibi virüsleri de içeren bir virüs ailesi olan koronavirüs olup geçici olarak “2019-nCoV.” olarak adlandırılmaktadır.

31 Aralık 2019’da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei Eyaleti Wuhan Şehrinde tespit edilen etiyolojisi bilinmeyen (nedeni bilinmeyen) pnömoni vakaları hakkında bilgilendirilmiştir. 7 Ocak’ta Çinli yetkililer tarafından yeni bir koronavirüs (2019-nCoV), etken virüs olarak tanımlanmıştır.

Koronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Yeni koronavirüs (2019-nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir suştur. Koronavirüsler zoonotiktir, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaş söz konusudur.

DSÖ, bilgilendirildiği günden itibaren virüs hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, hastalığa yakalanan insanların nasıl etkilendiğini, nasıl tedavi edilebileceklerini ve ülkelerin yanıt vermek için neler yapabileceğini öğrenmek için Çinli yetkililer ve dünya çapında uzmanlarla birlikte çalışmaktadır.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyice pişirilmesi yer almaktadır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.

Yeni virüs genellikle solunum yolu hastalığına neden olan bir koronavirüs olduğundan, insanlara kendilerini ve çevresindeki kişileri hastalıktan nasıl koruyacakları konusunda tavsiyelere uyulması önem arz etmektedir.

 

 Konu ile ilgili video https://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/koronavirus  adresinde mevcuttur.

 

Kaynaklar:

https://www.seyahatsagligi.gov.tr/Site/koronavirus

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/2019-n-cov.html

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.