0266 714 50 50

12 Kasım Dünya Zatürre Günü

Güncelleme Tarihi: 07/11/2019


Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Zatürre, akciğerleri etkileyen solunum sistemi enfeksiyonu olduğunu söyledi.

AŞILARI TAM VE ZAMANINDA YAPTIRIN

12 Kasım Dünya Zatürre Günü nedeniyle Zatürre hastalığından korunma yöntemleri, nasıl yayıldığı konularına açıklık getiren İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, sağlıklı kişilerde akciğerin hava ile dolu küçük keseciklerden oluşurken, zatürreli kişilerde bu kesecikler iltihaplı sıvı ile dolu olduğunu, hastalıklı kişilerde solunumun ağrılı ve oksijen alımı sınırlı olduğunu söyledi. Müdürü Güngüneş, zatürrenin önlenmesi için en etkili yolun çocukların beşli karma, dörtlü karma, zatürre, kızamık aşılarının tam ve zamanında yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

NELER TETİKLER

Konu hakkında Güngüneş “Bu hastalıklar hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi, ağız ve burun sekresyonları ile bulaşmış bardak, mendil, çatal- kaşık gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebilir. Zatürre’ler tüm Dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde Zatürre’ler daha ölümcül olabilmektedir. Bir kişinin Zatürre’ye yakalanmasının kolaylaştıran çeşitli risk faktörleri vardır. Bunlardan korunmak mümkünse, Zatürre’ler önlenebilir. Erişkinlerde bu hastalığını oluşmasını kolaylaştıran kronik hastalıklar, Akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, sinir sistemi hastalıkları, yutma güçlüğü yapan durumlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, sigara, alkol kullanımı, kusmalar, uzun süreli ameliyatlar, grip salgınları bu hastalığı tetikler” dedi.

İHMAL ETMEYİN

Zatürre Öldürücüdür İhmal Etmeyin ’nin belirtisi hakkında bilgiler veren Güngüneş “Üşüme-titreme, 40 dereceye yakın yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı balgam çıkarma ve yan ağrısı olabilir. Bazı Zatürre türlerinde ise sinsi başlangıç olur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler olabilir. Zatürre ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Birçok vakada Zatürre evde tedavi edilebilir. Ağır olguların, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi hastaya göre değişir. Tedaviye erken başlandığında ve ayaktan tedavi edilebilen olgularda sonuçlar yüz güldürücüdür. Ancak teşhis ve tedavisi gecikmiş, ağır Zatürre olgularında ölüm oranı yüksektir. Korunmak içinde kronik hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, stresten kaçınma, dengeli beslenme ve hijyenik barınma koşullarının sağlanması, alkol, tütün ve ilaç bağımlılığının kontrolü ile ağız ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçmasına –aspirasyona- yol açan risk faktörlerin azaltılması gerekir”  diye konuştu.

KAYNAK: 

https://kirikkaleism.saglik.gov.tr/TR,36163/12-kasim-dunya-zaturre-gunu.html

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.