0266 714 50 50

HALK SAĞLIĞI HAFTASI (03-09 EYLÜL)

HALK SAĞLIĞI HAFTASI (03-09 EYLÜL)

Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri ‘Halk Sağlığı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı; halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmaktır.

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı olarak, ilimizin en ücra köşelerine kadar ulaşan 2 bine yakın personeliyle vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmeti veren 3 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 4Ana Çocuk Sağlığı Birimi, 3 Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), 4 Entegre İlçe Hastanesi ve 1 Göçmen Sağlığı Birimi, 90 Sağlık Evi bulunmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) ve KETEM’lerde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel,  ekip ruhu içerisinde hizmet vermektedir.

145 aile sağlığı merkezinde 411 aile hekimliği birimi ile aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarımız, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir.

Bebek ve çocuklarımıza yönelik Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Yenidoğan Görme Taraması Programı, Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı ile sağlık hizmetleri itinayla sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir.

15-49 yaş kadın izlemleri, evlilik öncesi danışmanlık, gebe bilgilendirme sınıfı, anne dostu hastane, doğum öncesi ve lohusalık dönemi izlemleri, gebelik ve süt verme döneminde D vitamini desteği, sezaryen oranının azaltılması ve normal doğumun teşviki programları ile kadın sağlığı çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir.

13 ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan ulusal aşı programı ile her yıl yaklaşık 13.000 bebeğe ve 26.000 okul çağındaki çocuğa aşı uygulanmaktadır.

İçme-kullanma suyu, ambalajlı sular, kaplıca suları, yüzme havuzları ve yüzme suları ile ilgili denetleme ve izleme çalışmaları Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sisteminde (ÇSBYS) elektronik ortamda izlenmekte ve değerlendirilmektedir.

4207 sayılı Kanun kapsamında belirlenen alanlarda tütün ürünü kullanımını önlemek amacıyla ilimiz genelinde oluşturulan denetim ekipleriyle 7 gün 24 saat esasına göre denetimler yapılmaktadır. Kapalı alanda sigara kullanımına tanık olan vatandaşlarımız tarafından Yeşil Dedektör uygulaması ve Bakanlığımızın ALO 184 iletişim hattı üzerinden yapılan ihbar ve şikâyetlere de anında müdahale etmektedir.

İlimizde3 KETEM ve1 Mobil KETEM ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisine yönelik her yıl yaklaşık 105.000 vatandaşa tarama ve eğitimler aralıksız sürmektedir.

Ruh sağlığı hizmetleri kapsamında çocuklara, kadınlara ve tüm topluma yönelik çeşitli programlarla ruhsal destek verilmektedir.

SHM ve TSM’lerde diyetisyenlerimiz tarafından sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili danışmanlık verilmektedir. Tüm okullarda Beslenme Dostu Okul Programları devam etmektedir. Tuz kullanımının azaltılması çalışmaları yapılmaktadır.

Kronik hastalıklar ve yaşlı sağlığı kapsamında astım ve KOAH önleme, kalp ve damar hastalıkları önleme ve kontrol, böbrek hastalıkları önleme ve kontrol, kas ve iskelet hastalıkları önleme ve kontrol programları, kaza ve yaralanmanın önlenmesi ve kontrol hizmetleri verilmektedir.

3 Verem Savaş Dispanseri Birimi ile teşhis ve tedavi hizmeti verilmektedir.

Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde; diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimcilerimiz başta olmak üzere hekimlerimiz ve diğer sağlık personelimiz öncelikli olarak kronik hastalıkların önlenmesi boyutunda bir ekip ruhu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu merkezlerimizde verilen kapsamlı sağlık danışmanlığı ve sağlık eğitimlerinin yanı sıra, Sigara Bırakma Polikliniklerimiz, koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümlerimiz, enjeksiyon ve pansuman birimlerimiz hizmet sunmaktadır.

Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerimizin içinde, tüm ilköğretim okullarımızda ağız diş sağlığı muayenesi, flor vernik uygulaması, ağız diş sağlığı farkındalık eğitimi ve diş fırçası-macun seti dağıtımı yer almaktadır.

Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, sağlık eğitimleri düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve kaliteli yaşam standardını yükseltmek için, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarımız, hiç ara vermeden ve artarak devam edecektir.

 

Uzm.Dr. Necati KELEMENÇE

                                                                                                                                                                                                  İl Sağlık Müdürü

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.