0266 714 50 50

29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ

    Dünyada eğitim ve gelir düzeyinin yükselmesi, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler hayatta beklenen yaşam süresinin uzamasına neden olmaktadır. Yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak da bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir. 

Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir.

    Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir. Sosyal, ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir.         

    40 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir.

    Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması, riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi, kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;

   Sağlıklı beslenmesi,

  Düzenli fiziksel aktivite yapması,

  Tütün ve tütün ürünleri kullanmaması,

  Alkol kullanmaması,

  Kardiyovasküler riskini öğrenmesi,

  Kilolu veya obez olup olmadığını öğrenmesi,

  Kan basıncını öğrenmesi,

  Kan şekerini öğrenmesi,

  Kan lipidlerini öğrenmesi,

  Hekimin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyması gerekmektedir.

Kalbinizi Ödüllendirin!

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.