0266 714 50 50

1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI

İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli olan bir eser elementtir. Vücuda; besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Tükettiğimiz besinlerle yeterli iyot alamadığımız zaman dışarıdan alınması gerekmektedir. İyodu yeterli olarak almanın en uygun, en ucuz, teknik olarak en kolay ve en yaygın yöntemi “iyotlu tuz” kullanılmasıdır.

  Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, herhangi bir hastalık veya özel durumu olmayan bir yetişkinin ortalama günlük ihtiyacı olan 150 mcg iyot ( 1 toplu iğne başı kadar ) yeterince alınamadığı için 740 milyon insanın guatrdan, dünya nüfusunun %54’ünün ise iyot yetersizliği hastalıklarından etkilendiği belirlenmiştir.

İyot yetersizliğinin olduğu bölgelerde alınacak başlıca önlem, kişilerin günlük iyot alımlarını arttırmaktır. Bunu sağlamak için yapılan uygulamaların temeli, sık yenen besinlerin iyotla zenginleştirilmesine dayanmakta ve pek çok ülkede aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır:

  1. Tuzun iyotlanması
  2. Ekmeğe iyot katılması
  3. İyot tabletleri kullanılması
  4. İyotlu yağ enjeksiyonu ya da iyotlu yağ kapsülleri kullanılması
  5. İçme suyunun iyotlanması

 Dünyada en sık kullanılan yöntem tuzun iyotlanmasıdır. Yetersizliğin önlenmesinde en başarılı sonuç tuzun iyotlanması ile elde edilebilir. Çünkü sofra tuzu her yerde düzenli olarak kullanılan bir maddedir. Tuzun içine iyot katılması tuzun tadını ve kokusunu değiştirmemektedir. İyotlama ucuz ve sürdürülebilir bir işlemdir. Ancak, tuzlarda bulunan iyot gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcaklıkta azalmaktadır. Bunu önlemek için iyotlu tuz koyu renkli kapaklı kapta, kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmelidir.

  Ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olan bu hastalıkların önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri “İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı” yürütülmektedir. Programın başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı % 18,2 iken, 2008 yılında yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasında bu oran % 85,4 ‘ e yükselmiştir. Kırsal alanda hane halkının %71.5’i iyotlu tuz kullanırken, kentlerde bu oran %89,9 ‘a çıkmaktadır.  Ancak, İyot yetersizliği hastalıkları ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olarak devam etmektedir.

 Bu nedenle İyodun önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün koruyucu hizmetleri arasında önemli bir yer almaktadır. Bu kapsamda her yıl “1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası” olarak çeşitli etkinlikler kutlanmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

 “Sağlığımız İçin Az Ama İyotlu Tuz Kullanalım.

 Uzm. Dr. Burcu Hekim

Balıkesir Halk Sağlığı Müdür Vekili

 

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.