0266 714 50 50

2 MAYIS DÜNYA ASTIM GÜNÜ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, her yılın Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Astım Günü olarak kabul edilmiştir. Bu yıl da “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” teması ile 2 Mayıs 2017 Dünya Astım Günü düzenlenecektir. Dünya Astım Günü’nün amacı; halkımızın astım hastalığı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.

Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

Astım hastalığının ortaya çıkmasında etken olan faktörlere risk faktörleri denir. Bu faktörler kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere iki gruptur. Kişisel risk faktörleri içinde genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise alerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sigara dumanına maruz kalmak, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır.

  Astım tanısı, yakınmaları olan hastalarda yapılan muayene ve nefes ölçüm testleri ile konulur. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile astım hastaları iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar.

  Astım hastaları hekimlerinin uygun görüşünü de alarak çevresel olarak yakınmalarını arttıran faktörlere dikkat etmek koşulu ile günlük yaşamlarında diledikleri pek çok şeyi yapabilir, yüzebilir ve performans sporlarını yapabilirler. Sporun hastalığın seyrine olumlu katkıları olduğu gösterilmektedir

  Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadığı sürece özel diyet yapmalarına gerek yoktur. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar için de geçerlidir. Obez olan astım hastaları için doktor ve diyetisyen kontrolünde kilo vermek hastalık seyrini olumlu etkileyecektir.

 Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hastalarımıza ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmaları, yeterli ve dengeli beslenmeleri, düzenli egzersiz yapmaları, havası temiz ortamlarda bulunmaları ve sigara içmemeleri konusunda titiz davranmalarını öneriyoruz. Ayrıca; “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” diyor ve sağlıklı günler diliyoruz.

Uzm. Dr. Refik Budak

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü

 

 

HABERLER & DUYURULAR

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

25 Temmuz 2024

Kistik Ekinokokkoz (Kist Hidatik)
Kistik Ekinokokkoz (Kist Hidatik)

25 Temmuz 2024

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.
?>