0266 714 50 50

16 KASIM DÜNYA KOAH (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI) GÜNÜ

Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) solunum yollarında ve akciğerlerde zararlı duman, gaz ve tozlara karşı güçlü bir iltihabi durum gelişmesi olarak tanımlanabilir. Hastalık akciğerde hasar oluşmasına neden olur. Hastalığa bağlı küçük solunum yollarında daralma meydana gelir. Bu durum akciğerlerin hava ile dolup boşalmasında zorluğa yol açar.

Yapılan geniş kapsamlı araştırmalarda; KOAH sıklığı, sigara içmeyenlere göre sigara içen ve geçmişte sigara içmiş olanlarda, 40 yaşın üzerindeki erkeklerde daha fazladır. KOAH hastalarının sigara içen kardeşlerinde de KOAH gelişme riski artmıştır. Yaşam süresi arttıkça maruz kalınan kirli hava, sigara dumanı gibi KOAH’a yol açan nedenlere maruziyet arttığından yaş da KOAH için bir risk faktörü sayılabilir. Pasif olarak tütün dumanına maruz kalma, iş ortamında solunan kirli hava, toz, zararlı maddelerin buharları da KOAH için risk faktörüdür. Açık ocaklarda (tandır vs.) ya da iyi çekmeyen sobalarda yakılan odun, tezek, hasat artıkları ve kömür dumanı da önemli risk faktörleridir. Astım ve kronik bronşit hastalarında da KOAH daha sık görülmektedir.

Genellikle yorulmakla (merdiven çıkmakla, koşmakla vs.) nefes darlığı, uzun zamandır devam eden öksürük ya da balgamı olan ve yukarıdaki risk faktörlerini taşıyan her hastada KOAH tanısı düşünülmelidir.

KOAH tanısı konulduğunda KOAH’a bağlı gelecekte hastaneye yatış, hastalıkta kötüleşmeler olabileceği için, amaçlardan biri de hastalığın şiddetini belirlemektir. Hastalığın tanısı ve şiddeti yine yukarıdaki klinik bulgularla beraber solunum fonksiyon testi ile konmaktadır.

Sonuç olarak KOAH risklerini azaltalım. Sigaradan uzak duralım “Havamızı Koruyalım, KOAH’sız Yaşayalım”.

KOAH’sız sağlıklı bir yaşam dilerim.

Uzm. Dr. Refik BUDAK

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.