1 – 31 EKİM MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI
Meme kanseri, gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Ülkemizde ve İlimizde de kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında “Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” yurt genelinde düzenlenmektedir.
Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir.
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak meme derisinde içeri doğru çökme, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.
Kadınlarda birinci sırada görülen meme kanserinden korunmada erken teşhis çok önemli bir yer tutar. Yapılan çalışmalar iyi organize edilmiş mamografi ile tarama programlarının meme kanserinden ölümleri %30 oranında azalttığını göstermiştir. Ancak bunun için tarama mamografisi ile henüz belirti vermeden veya ön belirtiler yeni ortaya çıktığında meme kanserinin erken teşhisinin yapılması ve tedavi olanaklarının sağlanması ile mümkündür. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilgilendirilmesidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır.
Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar evde her ay kendi kendine yapılan meme kontrolleri, bir doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve 40 yaşından sonra 2 yılda bir yapılan mamografi (meme grafisi ) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.
Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma ve bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkikleri yaptırmakla meme kanserinin azaltıldığı gösterilmiştir.
İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) erken teşhis amacıyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet vermektedir. İlimizde Meme Kanseri erken tanısı için çekim yapılan hastane sayısı son yapılan düzenleme ve Kamu Hastaneler Birliği ve Genel Sekreterliği ile Halk Sağlığı Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle 1’den 8’ e yükseltilmiş olup isimleri aşağıda yer almaktadır.
1- Balıkesir Devlet Hastanesi ( KETEM Birimi)
2- Atatürk Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi
3- Ayvalık Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi
4- Bandırma Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi
5- Bigadiç Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi
6- Edremit Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi
7- Dursunbey Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi
8- Gönen Devlet Hastanesi Kanser Tarama Birimi
Unutmayın! Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır!
Op. Dr. Servet KOCAÖZ
Balıkesir Halk Sağlığı Müdür V.
5 Ağustos 2024
5 Ağustos 2024
25 Temmuz 2024