0266 714 50 50

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Dünya Ruh Sağlığı günü, ruh sağlığı ve ruhsal hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kutlanmaktadır.

Ruhsal hastalıklar sanılanın aksine toplumun bütününü ilgilendiren bir sorundur ve sanılandan daha sık görülürler. Sıklığı ve yaygınlığı giderek artmakta toplumun her kesimini etkilemektedir. Ruhsal hastalıklar tedavi edilmediklerinde sonuçları hem bireyi hem de toplumu etkiler ve çeşitli kayıplara yol açabilir. Günümüzde insanların % 25’i- her dört kişiden biri- yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilenmektedir. 75 yaşına gelmiş kişiler arasında herhangi bir ruh hastalığı yaşamış olanların oranı %50,8 i bulmaktadır.

Ruh sağlığı sorunları kişilerin gündelik yaşamlarını ciddi boyutlarda etkiler ve kişilerin kendinden beklenen iş, okul, ev, toplumsal roller ve kendine bakabilme  işlevlerini giderek yitirip üretici niteliğini ve sosyalliğini kaybetmesi ve görevlerini aksatmasına sebep olur. Ruhsal hastalıklar tedavi edilemediği  zaman daha çok işlev ve işgücü kaybına, ailesel sorunlara yol açmakta, hastalığının yaygınlığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir.

 Ülkemizde Ruh sağlığı sorunlarına yönelik damgalama nedeniyle halen psikiyatri polikliniklerine müracaatlarda çekinceler yaşanabilmektedir.

 Unutmamak gerekir ki sağlıklı bir beden sağlığı için ruh sağlığının da korunması çok önemlidir. Bu nedenle ruh sağlığı konusunda yardım almak ve yardım alanları damgalamamak hepimizin ilkelerinden biri olmalıdır. Dünya Ruh Sağlığı Gününün bu yılki temasının “Psikolojik İlk Yardım” olarak belirlenmesi nedeniyle Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü, Ruh Sağlığı Programlar Birimi tarafından “Psikolojik İlk Yardım” eğitimi düzenlenecektir.

Balıkesir ilinde psikiyatrik yardım almak üzere başvurulabilecek kurumlar psikiyatri polikliniklerinin olduğu devlet hastaneleri ve toplum ruh sağlığı merkezleridir.(Balıkesir Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve Bandırma Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi)

 Op. Dr. Servet KOCAÖZ

Balıkesir Halk Sağlığı Müdür V.

 

 

 

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.