0266 714 50 50

Mevsimsel Grip Hastalığı (Grip) Nedir?

 
Hastalığın en bilinen ismi olan ”Grip” kelimesi Galya yerlilerinin dilinde bulaşmak manasına gelen ”Gripan” kelimesinden köken almaktadır. Hastalığın tıbbi yazındaki adı olan ”İnfluenza” kelimesi ise İtalyancada ”yıldızlardan gelen gizli kuvvet” manasına gelen bir kelimeden türemiştir. Hastalığa ”Flu” ve ”Paçavra Hastalığı” gibi isimlerde halk tarafından verilmiştir.

Grip hastalığı hakkındaki kayıtlar çok eski zamanlara kadar dayanmaktadır. Hipokrat M.Ö. 5. yy’da Sicilya’da ordu içerisindeki bir grip salgınını kayda geçirmiştir. Daha sonrada dünyada çeşitli salgınlar olduğu görülmüştür.

Son yüzyılda 3 büyük grip salgını yaşanmıştır. Yaşanan üç grip salgınının her biri epidemiyolojik açıdan farklılık göstermektedir. Örneğin; 1918’deki salgın özellikle genç erişkin grubu etkilemiştir. 1957 salgını genellikle çocuk yaş grubunu etkilemiş olup, alınan önlemler de genellikle bu gruba yönelik olmuştur. Buna karşın 1968’de ise tüm yaş grupları etkilenmiştir. Son olarak 2009 yılında yaşanan salgın ile beraber birçok insan hayatını kaybetmiştir.

En sık görülen enfeksiyon hastalıklarından biri olan grip (influenza), mevsimsel olarak ortaya çıkan ve çok yüksek bulaştırıcılığı olan solunum yolu hastalığıdır. Grip, influenza virüsünün neden olduğu ve genellikle her yıl kış ve bahar aylarında görülmesi nedeni ile mevsimsel grip hastalığı olarak adlandırılan bir hastalıktır. 

İnfluenza virüsünün A, B ve C olarak üç tipi ve çok sayıda alt tipi vardır. İnfluenza A ve B insanlarda hastalığa sıklıkla neden olan tiplerdir. İnfluenza A virüsünün, influenza A(H1N1) ve A(H3N2)  tipleri günümüz de insanlar da yaygın olan alt tiplerdir. Tip A bütün yaş gruplarında orta ve şiddetli derecede hastalığa neden olur ve salgınlar yapabilmektedir. Tip B de hastalığa neden olur ancak büyük salgınlar yapmaz ve daha hafif seyretmektedir.

Grip, genellikle yaklaşık bir hafta sürmekte ve ani başlangıçlı yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, ciddi halsizlik, kuru öksürük ve boğaz ağrısı görülmektedir. 

Virüs kişiden kişiye damlacık yolu ve hasta kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında oluşan küçük partiküller ile kolayca bulaşmaktadır. Mevsimsel salgınlarda grip hızlıca yayılma eğilimindedir.

Virüs, solunum yolu ile vücuda girdikten 1-2 gün sonra solunum yollarında yerleştiği bölgede çoğalır ve hastalığın belirtileri görülmeye başlar. Daha sonra solunum yolunun diğer bölümlerine de yayılır ve bütün vücudu etkiler. Çoğu hasta kişi 1-2 hafta içerisinde, ilaç tedavisine ihtiyaç duymadan iyileşmektedir. Fakat grip risk grubundaki kişilerde şiddetli hastalığa neden olabilir. Her yıl grip salgınları, gelişmiş ülke nüfuslarının yaklaşık %10-20’sini hasta eder. 

Risk grubunda yer alan çocuklar, yaşlılar, altta yatan/ başka hastalığı olanlar ve gebelerde gribe bağlı ortaya çıkabilecek zatürre gibi komplikasyonlardan ölüme kadar ilerleyebilecek sonuçlar görülebilir.

HABERLER & DUYURULAR

14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız
14 Mart Tıp Bayramını Kutlarız

14 Mart 2024

 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

8 Şubat 2024

4 Şubat Dünya Kanser Günü
4 Şubat Dünya Kanser Günü

6 Şubat 2024

İLETİŞİM
© 2024 Bandirma 01 Nolu Aile Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.